Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • assisto
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Benimo House Ingatlan
  • Beinco Company
  • KPG Bautechnik

Zalatnay Cini: Imádom az ízeket

A magyar, az osztrák és a zsidó konyhán nőtt fel

Zalatnay Sarolta sosem rejtette véka alá, hogy nem mozog túl otthonosan a konyhában. Persze ennek csupán az az oka, hogy nagyszerű anyukával, nagyszülővel és szomszéd nénivel volt körülvéve. Sőt, a sors is úgy alakította, férjei kivétel nélkül nagyszerű szakácsok. Imádja az ízeket, ínyenc, és szeret egyszerre sokfélét enni. Az énekesnővel egészen a gyerekkorától elevenítettük fel az emlékeket, és még azt is megtudtuk, ha úgy alakul, híres úszónő válhatott volna belőle. Igaz, akkor lehet, hogy nélkülöznünk kellene a zenei világból. Hiányozna….

Mi jut eszedbe a gyerekkorodból, ha a főzésre és az ételekre gondolsz?

- Anyukám apám halála után sokat dolgozott. Mindig ügyelt arra, hogy suli után nekem legyen főtt étel, munka után összedobott valamit. Rá egy-két évre a mami férjhez ment, és a nevelőapám édesanyját tartottam a nagymamámnak, aki egy osztrák származású hölgy volt. Ő is jól főzött, elsősorban német és osztrák ételeket. Viszont egy probléma akadt, csak németül kérhettem a kaját. Irma néni csodálatosan megtanított németül, így ez később már nem volt probléma. Ezzel ellentétben anyukám pedig mindig a magyaros konyhát főzte, amit nagyon szerettünk. Volt egy szomszéd asszonyunk, aki egy édes zsidó néni olt, általa pedig rengeteg zsidó ételt ismerhettem meg. Akkoriban nem ismertük a különböző külföldi, kínai, olasz ételeket. A kedvencem a túrós csusza volt, persze cukorral, illetve gyakran ettünk rántott húst rösztivel.

Mennyire vagy édes szájú? Milyen édességet szerettél és szeretsz?

- A Sacher-torta a kedvencem. Én is Sacher lány voltam, és bevallom, mindig azt reméltem, egyszer megjelenik valaki a milliomos családból. Furcsa összefüggés, mert nem csak én, de Niki lányom is ezt szereti a legjobban.

Semmi kapcsolódás nincs a híres Sacher családdal?

- Kell, hogy legyen. Sajnos nekem nem volt annyi pénzem, hogy egy nemzetközi jogásszal ezt kiderítsem. Családfám van, abból tudom, hogy van osztrák, felvidéki és izraeli vonala. Biztos meg lehetne találni az őseimet, de ezt kideríteni egy vagyonba kerülne. Ha egy ilyen kutatásnak nincs eredménye, az óriási pénzkidobás, pontosan ezért nem mertem belevágni.

Te nem az a típus voltál, aki az anyukája és a nagymamája mellett áll a konyhában….

 

- Az igazág az, ha a főzést nézzük, nagyon elkényeztetett voltam. Emlékszem, amikor a haknikból hajnalban hazaértünk anyukámhoz a zenész társaimmal, mindig volt mit enni. Abban az időben nem voltak még gyorséttermek, éjszakai büfék, boltok. A mai kirakott mindent az asztalra, és mindenki azt evett, amit tudott. Volt zsíros kenyér lilahagymával, vagy akár még tojásrántotta is. Télen forró tea, vagy épp forralt bor, nyáron limonádé. Akkor sokkal egyszerűbbek voltak az alapanyagot, de nagyon jókat ettem mindig. Persze ennek is meg van a hátulütője, ha ezt megszokja, nehezebb váltani az egészségesebb ételekre. Bár mi is ettünk salátákat, anyukám főleg a majonézes salátákban volt jó. Így nem volt szükségem arra, hogy megtanuljak főzni. Bár ha valaki instruál, akkor én is elboldogulok. Szerencsére velem ellentétben a Niki is nagyon jól főz.

A cikk folytatása a Recept és Rejtvény 2017. márciusi számában olvasható. 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató