Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • assisto
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Benimo House Ingatlan
  • Beinco Company
  • KPG Bautechnik
„A sütéshez tudás és lélek kell”

„A sütéshez tudás és lélek kell”

Amerikától az Arany János utcáig

Nemrég nyitotta meg saját fánkozóját az Arany János utcában, oda beszéltük meg a találkozót. Ha nem néztem volna az ajtó felé, akkor is megéreztem volna az érkezését. Bár korán reggel van, ő mégis tele van energiával. Lábát keresztbe teszi, lakk fekete tűsarkúján megcsillan a fény. Kezét a gőzölgő feketével teli csészével melengeti. Barna haja lángba borítja a közönyös, szürke hétköznapot. Szemében szenvedély, forgószél tombol, még a világot is képes kifordítani a helyéről. Igazi jelenség. Ő Vajna Tímea.

- Rendszerint kávéval indítod a napod?

- Kávéőrületben élek, napi két-három kávét biztos megiszom. Az utóbbi időben egyébként zseniális helyek nyíltak a városban, felsorolni is nehéz lenne mindet. Szeretem, ha a kávé nincs szénfeketére pörkölve, hanem inkább világosabb, ami savanykásabb és gyümölcsösebb ízt ad. Az evésre reggel gyakran nem marad időm, az ebédemet, uzsonnámat is rendszeresen útközben fogyasztom el. Ezért mindig tartok magamnál valami egészséges nassolnivalót.

- Láttam a minap még Marokkóban voltál ma már itt vagy a fánkozóban.

-  A férjem ötlete volt, hogy a hétvégére fogjuk magunkat és utazzunk el. A sivatag egy részét teveháton jártuk be, majd részt vettük egy különleges beduin vacsorán, ahol a helyiek megmutatták nekünk hogyan készül az igazi beduin kenyér. Rengeteg ételt szolgáltak fel, amiből kedvünkre csemegézhettünk. A program végén pedig meg lehetett kóstolni a beduin teát is. Persze én ezúttal kimarattam ebből a kulináris utazásból, hiszen fehérjediétán vagyok.    

- Nekem nem úgy tűnik, hogy szükséged lenne a fogyókúrára. Akkor miért csinálod?

-  Másfél hónapot töltöttem kint Amerikában és bevallom: egy kicsit elengedtem magam. Szenvedélyes a viszonyom az ételekhez, márpedig ha az ember szeret enni - hacsak nincs valami őrületes mázlija az alkatával -, akkor elkezd hízni. Rettentően édesszájú vagyok, naponta nyolc fánk nekem meg se kottyanna. Nyilván van bennem egy fék, amit most igazán behúztam.  

- Mióta imádod az édességeket?

- Gyerekkoromban a szüleim egyszerűen képtelenek voltak lebeszélni a ropiról és a kókuszgolyóról. Édesanyám és a nagymamám is főzött, így két generációtól is láttam a mintát, rájöttem, hogy milyen jó dolog sürögni a konyhában. Kamaszként már sütögettem, csináltam ezt-azt - nem túl magas színvonalon, de mindig nagyon lelkesen. A tortáim közül a gyümölcstortával varázsoltam el először mindenkit, majd jött a Sacher, amivel a családomat egyszerűen meggyőztem: bizony tudok sütni, méghozzá elég jól. Szerintem a jó torta alapja, hogy egy kicsit a lelkünket is belesüssük a piskótába.

- A főzés helyett akkor a sütés a te asztalod?

- Abszolút! A főzést meghagyom a férjemnek, aki imád a konyhában tüsténkedni. Őt rettentően kikapcsolja, hogy ha egy hosszabb nap után különleges összetevőkből és alapanyagokból, valami igazán frenetikus fogást varázsolhat az asztalra. Gyakran hívunk vendégeket, akiket szeret meglepni a főzőtudományával. Tőlem a főzés egy picit messze áll, de biztos lesz olyan időszak, mikor mélyebben beleásom majd magam a gasztronómia bugyraiba.   

A cikk folytatása a Recept és Rejtvény 2016. decemberi számában olvasható.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató