Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Aranykapu Ingatlaniroda
  • kontaktradio
„A főzés komoly türelemjáték”

„A főzés komoly türelemjáték”

Zimány Linda tüzes konyhája 

Csodás lánykérés, házasság, gyerek – így látja a közeljövőt Zimányi Linda, aki egyelőre minden erejével az ügyvédi záróvizsgájára koncentrál. A napi rutinjához tartozik az ötszöri étkezés, amit igyekszik kisebb trükkökkel betartani. Imád jókat enni, de főzni is. Szeret kiséletezgetni az alapanyagokkal, a fűszerekkel; az édes és sós ízek nála jól megférnek egy tányéron.

-  Kávéval, teával vagy frissen facsart narancslével indítod a napod?

-  Egy frissen pörkölt feketével minden reggel el lehet csábítani. Mellé tojásfehérjéből rántottát készítek, amit paradicsommal és puffasztott rizzsel eszek meg. Napközben az irodában vagyok, ott még megiszom legalább három kávét. Egyszerűen imádom az ízét, valami miatt a rabja lettem. Tudom, hogy a koffein nem tesz túl jót a szervezetnek, de erről az élvezeti forrásról nem tudok lemondani.      

- Szóval van egy komoly étrend, amit követsz. Mióta?

- Nagyjából január óta követek egy diétát, amit általában hétköznap tartok be, hétvégén kicsit engedékenyebb vagyok magammal szemben. Ilyenkor engedek a féken, néha becsúszik pár olyan fogás is, ami nem megengedett. A szénhidrátot és a cukrot viszont teljes mértékben száműztem az étrendemből.   

- Be tudod tartani a napi ötszöri étkezést?

- Igyekszem, de nem nehéz, mert egyszerre csak keveset tudok enni. Egyébként vannak kisebb trükkjeim, a kocsiban mindig tartok mandulát, répát vagy protein turmixot. Ha véletlenül kimaradna egy étkezés, akkor útközben be tudom hozni a lemaradást. Imádok enni, és szeretem a jó ételeket.                   

- Mi az, amiről egyszerűen nem tudnál lemondani?

- A halról! Elmúlt években óriásit változott az ízlésem, a csirke helyett őrült módon rászoktam a halas dologra. Szeretem a lazac salátát, a sült pisztrángot, a rákot és persze a tenger gyümölcseit, aminek soha nem tudok ellenállni. 

 - A szakembereke szerint a korral változik az ízlés is.  

- Abszolút! Ebben én is hiszek, egészen más fogások hoztak lázba gyerekként és most is. Próbálom a szénhidrátban gazdag ételeknek megtalálni az egészségesebb változatukat. Ezért örülök annak, hogy a barátnőmtől legutóbb kaptam egy kitűnő konyhai eszközt, amivel a cukkinit fel lehet úgy szeletelni, mintha spagetti lenne. Ehhez készítek darált pulykából egy paradicsomos alapot, és már kész is van a csodás cukkinis bolognai spagetti, amit büntetlenül akár vacsorára is fogyaszthatunk.     

- Ez azt jelenti, olykor varázsolsz a tűzhely mellett?  

- Amikor az időm engedi, akkor beszabadulok a konyhába. Nekem a különböző főzős műsorok jelentették a nagy áttörést, ekkor ugrottam fejest a mélyvízbe. Soha nem voltam egy nagy konyhatündér, de az első próbálkozás valahogy annyira jól sikerült, hogy később is kísérletezgettem otthon. Először különböző recepteket követtem, aztán kialakult bennem egy határozott kép, hogy mit is szeretnék csinálni. A főzés egy komoly türelemjáték, hiszen folyamatosan figyelni kell arra, hogy milyen fűszerből mennyit tesz az ember az adott ételbe. Nekem a chili az egyik kedvenc alapanyagom, amitől minden étel ízes és tüzes lesz.

A cikk folytatása a Recept és Rejtvény 2016. novemberi számában olvasható.