Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • assisto
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Benimo House Ingatlan
  • Beinco Company
  • KPG Bautechnik
Petrezselyem

Petrezselyem

A Petroselinum crispum Dél-Európából származik és a magyar konyha egyik alapvető, hagyományosan használt növénye. Két változata ismert: a gyökérpetrezselyem és a kizárólag a leveléért termesztett metélő- vagy levélpetrezselyem.

Nem a tápértéke, hanem az ízesítőképessége miatt közkedvelt, valamint formája és színe díszítésre is tökéletessé teszi. A jó húslevesnek mindenesetre fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a zöldje is, valamint köretek kiegészítője pl. petrezselymes burgonya, petrezselymes rizs.

Az összevágott zöldje alufóliába csomagolva mélyhűtőben olyan friss marad, mintha most vágtak volna le a tövéről. Friss petrezselymet kis csokrokba kötve szellős, de nem napfényes helyen egy hét alatt lehet megszárítani; az összemorzsolt leveleket jól záródó üvegben eltartva egész télen lehet hasznosítani.

A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.

 

Kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, de gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a lombjából veseműködést serkentő, víz- valamint vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.

Metélőhagyma

Metélőhagyma

A hagymafélék családjába tartozik, a korai tavasz első hírnöke. Évelő növény, csak frissen ajánlott fogyasztani, a fonnyadt metélőhagymának kellemetlen íze van. Szárítva eltehető, nedvesség hatására felveszi a lédús állapotot és friss íze lesz. A hagyma levelét egyszerűen vágjuk le és aprítsuk bele az ételbe. Magas illóolaj és C vitamin tartalma van. Hatóanyagai között megtalálhatóak az alliinek és a glutamil-peptidek ahogy a hagymáknál is.

A népi gyógyászat régen féregűzésre használta, azonban az orvostudomány nem alkalmazta. Étvágygerjesztőnek, emésztés segítésére alkalmazták, de napjainkban levesek, húsételek ízesítésében van jelentős szerepe. Fontos, hogy ne főzzük, tálalás előtt fűszerezzünk vele.

 

A Földközi-tenger mellől származó metélőhagyma vagy snidling nagyon sok vitamint tartalmaz. A növénynek hosszú, zöld szárai vannak, és érdekessége, hogy minél jobban visszavágjuk, annál intenzívebben képes nőni. Vöröshagyma, lilahagyma helyett érdemes használni, mert kevésbé intenzív az íze. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételekhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

Zsálya

Zsálya

Régen úgy tartották, ha zsálya nő a kertben, minden betegségtől megmenekül a család. Sok más helyen viszont azt írják, hogy a „salvia” szó gyógyítást is jelent. A zsálya gyógyító erejének köszönhetően, sok betegségtől óvhatja a családokat. Bár fűszernövényként is világszerte elterjedt, a zsálya valódi gyógynövény. Kedvező hatását annyiféle betegség ellen találták jótékonynak, hogy egyenesen „csodaszernek” kezdték tekinteni.

Az ember által ismert valamennyi betegség gyógyítható a zsályával… csak elegendő növénygyógyászt kell megkérdeznünk.” S bár valójában a növény nem gyógyít ki minden nyavalyából, a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy izzadásgátlóként, tartósítóként, sebek kezelésére, emésztés serkentőként, és szájüregi problémák esetén hatásos.

A Közép-, illetve Délnyugat-Ázsia területéről származó növénycsalád, amelynek gyógyító hatást tulajdonítanak, például szembetegségek, bélproblémák kezelésére, memóriazavarra vagy epilepsziás rohamok enyhítésére. A friss zsálya kissé ezüstös fényű, bársonyos, nincsenek rajta jellegzetes jegyek.

 

A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak, húsos ragukhoz (sertés, marha és bárány húsokhoz is illik). A zsálya meglehetősen erős ízű, így vigyázzunk azzal, hogy mennyi fűszert használunk.

Lestyán

Lestyán

A lestyán a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény, amely a rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került Európába. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett. Levelét levesekbe, salátákba, sajtokhoz, magját kenyértésztákhoz, salátákba, rizshez, likőrökhöz, meghámozott gyökerét pedig levesekbe tehetjük.

Többféle gyógyhatással bír, többek között vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére jó, kiváló vizelethajtó, gyomorégést csillapítja és gyorsítja az emésztést.

Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben, viszont vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4,5-9 g.

 

Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.

Fodormenta

Fodormenta

Az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövény a fodormenta. Az ókortól kezdve a bölcsesség szimbólumának tartották. Ha teát szeretnénk belőle készíteni, 3 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összeaprított fodormentalevelet, majd 5 perc elteltével szűrjük le. Fűszerként: Ízletes fodormenta szósz készíthető belőle, mely a báránysültnek különösen pikáns ízvilágot kölcsönöz.

Latinul Mentha spicata. Rokonai megegyeznek a borsosmentáéval (Mentha piperita) amiről régebben már írtam. Zöldmentának is hívják a fodormentát, belőle keresztezték ki a borsmentát is. Aromája kellemes, nem túl erős, a legkevésbé csípős mentafajta. Leveleit (még virágzás előtt) használják a gyógyászatban. Frissítő, élénkítő hatású, teáját lázas meghűlésekre és emésztési problémákra isszák. Serkenti a vérkeringést, görcsoldó. A konyhaművészetben igen gyakran használják, likőrök, cukorkák, italok ízesítőjeként.

 

Évelő növény, földalatti kacsokkal. Kedveli a nedves, árnyékos helyeket. A tűző napot is elviseli, de nem kedveli. Tőosztással, magról, és dugványozással szaporítható. Könnyen szaporodik, gyorsan elnyomja a szomszédos növényeket, ezért érdemes külön cserépben nevelni. Levelei szárítással, vagy fagyasztással is tartósíthatók.

További cikkeink...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Adatvédelmi Tájékoztató