Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Aranykapu Ingatlaniroda
  • kontaktradio
Édeskömény

Édeskömény

Az édeskömény termései fontos alkotórészei a különféle, például savanyúságok készítéséhez ajánlott fűszerkeverékeknek, gyakori ízesítő anyaga a vegetáriánus ételeknek, íze jól illik a halak húsához, Indiában kandírozva vagy nagyobb szemcséjű cukorral keverve étkezések után tálalják fel az emésztés elősegítéséhez. A termésekből készült kivonatot és párlatot, valamint az illóolajat ánizs típusú likőrökhöz vezető ízként adják, édes és keserű típusú italok előállításakor pedig ízkiegészítőnek alkalmazzák.

 

A termést fokozott bélgázképződés, gyomor- és bélgörcsökkel kísért emésztési zavarok, hörghurut kezelésére és tejelválasztás serkentésére gyógyteák, illetve kivonatok alkotórészeként; az illóolajat emésztésjavító, görcsoldó, köptető és húgykövesség megelőzésére szánt összetételekben, illetve szájápolószerek alkotórészeként és parfümök illatanyagaként.

Nemes babér

Nemes babér

Fűszerként fényes, bőrszerű levelét használjuk, lehet frissen és szárítva is. Jellegzetes fűszeres aromája van, nem árt óvatosan bánni vele, mert nagy mennyiségben megkeseríti az ételt. Dézsában mi is nevelhetjük kertünkben, vagy teraszunkon, de a frissen szedett levéllel mindig óvatosabban bánjunk. Nem szeret fagyoskodni, ezért nálunk télen nem ajánlott a szabadban hagyni. Legismertebb fellelési helye a krumplifőzelék, de káposztához, vadhúsokhoz, mártásokhoz, pástétomokhoz is használjuk. Téli uborka, zöld paradicsom vagy káposzta eltevésénél is nélkülözhetetlen 1-2 levéllel fűszerezni a savanyúságot. Különleges aromát kölcsönöz az egybesült sertés- és marhahúsoknak, ha párolás közben a levébe teszünk egy-egy levélkét. Olaját likőrökbe is teszik, megfelelően hígítva ficamok, rándulások borogatószere. Levele emésztésjavító, illóolaja fájdalomcsillapító és baktériumölő (szájüregi gyulladások esetén néhány csepp illóolajat egy pohár vízbe cseppentve kitűnő gargalizáló szer). Illata enyhe rovarriasztó, lehet, hogy a kozmetikaipar is ezért használja fel illatkomponensként.

Turbolya

Turbolya

A turbolya nem tipikus gyógynövény, felhasználása inkább fűszernövényként ismert. Európa egyes részein a Húsvéti ünnepkörben a Nagycsütörtöki szertartás része, mert illata hasonlít a mirhára, és mert kora tavaszi kihajtása emlékeztet a megújulásra. A kora tavaszi friss leveleket az ókori görögök gyermekláncfűvel és vizitormával keverve, mint tavaszi tonikumot használták. Úgy gondolták ez a kombináció vitamin ,és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után . Norvégiában ,és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez ,amelyet gazdagon szórnak a salátákra ,levesekbe ,pörköltekre. A növény levele C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban is bővelkedik. A friss turbolya 0,03% illóolajat, aminoglikozidot és keserűanyagot is tartalmaz. Ezekek az illóolajoknak köszönhetően emésztésserkentő, vértisztító tulajdonsággal bír, valamint segít a máj és a vese salaktalanításában. Mivel C-vitamin-tartalma más fűszernövényekhez viszonyítva magas, valamint flavonoidokat is tartalmaz, antioxidáns hatású növényről van szó.

Gyömbér

Gyömbér

A kínai és indiai konyha állandóan használt, kedvelt fűszere. Cukrászati készítményeknél is használják. Felhasználják a likőriparban és fűszerkeverékekben. Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs-, stb.), leves gombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz, stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő. Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz jó kiegészítő. Ételeinket csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse), húslevest fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.  

Kardamom

Kardamom

A kardamom gyékényszerű, évelő, egyszikű növény, amely 1,5-2,5 métere nő meg. Halványsárgás-fehéres, lilás erezetű virágaiból fejlődnek a fűszerként használt apró, zöldes színű toktermések, amelyeket a harmadik évtől lehet gyűjteni. Egész évben figyelni kell a növényt, mert folyamatosan érleli termését. A terméstokokat még "éretlenül" gyűjtik be, majd száraz helyen vagy napon szárítják. A termésben található magok adják a tulajdonképpeni fűszert, így azokat először benne hagyják a termésben, hogy ne vesszen el aromájuk. A kardamom nagyon finom, édeskésen csípős aromájú fűszer, amely utóízében a citrom-kámfor-bergamot keverékére emlékeztet. A forralt bor és a mézeskalács ízesítője lehet, a currykeverékek elmaradhatatlan összetevője. Megfelelő adagolásban süteményeket, különféle húsokat, savanyúságokat, heringet, kolbászféléket, pástétomokat, likőröket valamint whiskyt fűszereznek vele. Keleten kávé és tea ízesítésére használják. A beduinok kávéjának jellegzetes ízét a kardamom adja.

További cikkeink...