Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • Artgroup
  • mbb
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Benimo House Ingatlan
Lestyán

Lestyán

Petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A rómaiak segédletével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt, szerencsére népszerűsége napjainkban visszatérőben van. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett.

Vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére jó, kiváló vizelethajtó. Ha gyakran van gyomorégésünk, legyen otthon lestyán. Serkenti az emésztést, de kismamák ne fogyasszák. Vízhajtó lestyán teához 1 evőkanál lestyángyökeret áztassunk 10 percig forró vízben. Ez a főzet kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok nikotin és alkohol került a szervezetbe.

 

A zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval, lestyán nélkül nem csorba a csorba, a receptet cikkünk végén találjuk, de mint minden friss zöldfűszert, csak a főzés végén adjuk az ételhez. A szárított lestyánlevél is kiváló. Ha töltött kacsát vagy csirkét készítünk, próbáljuk meg a belsejét szárított lestyánnal bedörzsölni, és a töltelékbe is tegyünk lestyánlevelet.

Kakaóbab

Kakaóbab

A friss kakaóbab gyakorlatilag fogyasztásra alkalmatlan. A feldolgozás során kakaómasszává alakul, amely a csokoládé alapját is képezi. A kakaóbabról pörköléssel távolítják el a héjat, ezáltal a színe is sötétedik, de ennél is fontosabb, hogy ekkor nyeri el jellegzetes aromáját. A tisztított magokat még melegen őrlik, így lesz a babból képlékeny kakaómassza. Ebben az állapotában a kakaó rendkívül magas zsírtartalommal rendelkezik, amelynek jó részét további sajtolással távolítják el.

A kinyert zsiradék maga a kakaóvaj, amelyet nem csupán az élelmiszeriparban, de kozmetikai szerek előállításánál is hasznosítanak. A megmaradt, pogácsává préselt massza zsírtartalma még mindig 20% körüli, és közel 14% fehérjét tartalmaz. Ezt aztán tovább szárítják, majd őrlik. Így készül a kakaópor.

 

A kakaó értékes összetevője a teobromin, amely a koffeinhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező, élénkítő hatású vegyület, de a kakaó tápanyagokban gazdag, tartalmaz ásványi anyagokat, zsírt, vizet, fehérjét, kevés sót és kis mértékben koffeint, valamint egyéb élénkítő hatású vegyületeket, ezért is tekintenek a kakaóra, csokoládéra boldogsághormon-forrásként, ugyanakkor nem tanácsos az esti órákban komolyabb kakaó, vagy csokoládéfogyasztásba bocsátkozni.

Citromfű

Citromfű

A citromfű enyhe ízű, lehet használni az élelmiszerekben. Adjunk hozzá apróra vágott friss levelek édes vagy csípős ételek, vagy kombinálni más gyógynövények, mint a babérlevél, menta, bors, kakukkfű, rozmaring a sós tojás, baromfi vagy bárány ételeket. Adjunk hozzá apróra vágott leveleket gyümölcs ételek, puding és parfé, hogy egy komplex íz.

A fő hatóanyagnak, az illóolajnak nyugtató, görcsoldó, szélhajtó és antibakteriális hatást tulajdonítanak, míg a citromfű készítmények vírusellenes sajátossága az ajakosvirágúak típusos cserzőanyagainak tulajdonítható. A drog kivonatait gyakran alkalmazzák ideges gyomor és bél, valamint szívpanaszok, valamint az álmatlanság enyhébb tüneteinek kezelésére.

 

Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmas. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is.  

Levendula

Levendula

Hatóanyaga

Tartalmaz illóolajat (1-3%), fő összetevői azonban a linalol (20-25%) és linalil-acetát (30-40%). Összetevői között megtalálhatók: cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, és flavonoidok.

A növény szaggatott, vékony álfüzérben álló virágait hasznosítják. A kellemes illatú virágokat nyílássukkor a szárakról leszedegetik, és megszárítják. Gyűjtési ideje június.

Felhasználják provance fűszerkeverékhez, a gyros egyik alapfűszere, a szépségiparban illatósítóként, valamint hatékony molylepkeriasztó.

 

Gyógyászati felhasználása

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.

 

Kiváló ízhatás érhető el, a levendula, mint ízesítő alkalmazásakor, azonban vigyázni kell, mert ha túl sokat teszünk bele, kifejezetten rossz (szappan) ízűvé válhatnak az ételek. A levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére lehet használni. A leveleit viszont kis mennyiségben a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű bevett alternatívájaként, hús- és gombaételek elkészítésekor alkalmazzák. Íze remekül harmonizál az oregánóval, kaporral, bazsalikommal vagy a csomborral. Levendulazselé kitűnő kísérője akár még húsételeknek, sülteknek is.

Kövér porcsin

Kövér porcsin

Magvetéssel szaporítható, május második felében keskeny sorokba vetik, és a magokat nem takarják be földdel. Konyhai felhasználásra B-, C-vitaminban és ásványi sókban gazdag, enyhén sós ízű leveleit és fiatal hajtásait gyűjtik. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legízgazdagabbak.

A fiatal hajtásokat és leveleket frissen és szárítva ételek ízesítésére lehet felhasználni. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak.

 

A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. Nem szabad az étellel együtt főzni, hanem a finomra vágott leveleket tálalás előtt adják az ételhez.