Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Aranykapu Ingatlaniroda
  • kontaktradio
Petrezselyem

Petrezselyem

A Petroselinum crispum Dél-Európából származik és a magyar konyha egyik alapvető, hagyományosan használt növénye. Két változata ismert: a gyökérpetrezselyem és a kizárólag a leveléért termesztett metélő- vagy levélpetrezselyem.

Nem a tápértéke, hanem az ízesítőképessége miatt közkedvelt, valamint formája és színe díszítésre is tökéletessé teszi. A jó húslevesnek mindenesetre fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a zöldje is, valamint köretek kiegészítője pl. petrezselymes burgonya, petrezselymes rizs.

Az összevágott zöldje alufóliába csomagolva mélyhűtőben olyan friss marad, mintha most vágtak volna le a tövéről. Friss petrezselymet kis csokrokba kötve szellős, de nem napfényes helyen egy hét alatt lehet megszárítani; az összemorzsolt leveleket jól záródó üvegben eltartva egész télen lehet hasznosítani.

A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.

 

Kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, de gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a lombjából veseműködést serkentő, víz- valamint vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.