Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Aranykapu Ingatlaniroda
  • kontaktradio
Metélőhagyma

Metélőhagyma

A hagymafélék családjába tartozik, a korai tavasz első hírnöke. Évelő növény, csak frissen ajánlott fogyasztani, a fonnyadt metélőhagymának kellemetlen íze van. Szárítva eltehető, nedvesség hatására felveszi a lédús állapotot és friss íze lesz. A hagyma levelét egyszerűen vágjuk le és aprítsuk bele az ételbe. Magas illóolaj és C vitamin tartalma van. Hatóanyagai között megtalálhatóak az alliinek és a glutamil-peptidek ahogy a hagymáknál is.

A népi gyógyászat régen féregűzésre használta, azonban az orvostudomány nem alkalmazta. Étvágygerjesztőnek, emésztés segítésére alkalmazták, de napjainkban levesek, húsételek ízesítésében van jelentős szerepe. Fontos, hogy ne főzzük, tálalás előtt fűszerezzünk vele.

 

A Földközi-tenger mellől származó metélőhagyma vagy snidling nagyon sok vitamint tartalmaz. A növénynek hosszú, zöld szárai vannak, és érdekessége, hogy minél jobban visszavágjuk, annál intenzívebben képes nőni. Vöröshagyma, lilahagyma helyett érdemes használni, mert kevésbé intenzív az íze. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételekhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.