Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Aranykapu Ingatlaniroda
  • kontaktradio
Bíboros kerti zsálya

Bíboros kerti zsálya

Már a középkorban is kedvelt és nagyon becsült fűszer és gyógynövény volt zöld színű levele. Egyes országokban és családoknál közkedvelt ételízesítő. Óvatosan használva vagy más fűszernövénnyel (különösen rozmaringlevéllel) párosítva meglepő, érdekes ízt ad az ételnek.

Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas. A zsályalevelek egyben hasznos gyógynövényt is jelentenek házpatikánk részére, mivel forrázata illóolaj-, cseranyag-tartalmánál fogva torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás; bélhurut ellen nagyon jó hatású. Erős íze van, elősegíti a zsíros ételek emésztését; ezért főzzük együtt zsíros húsokkal, kacsával, sertéshússal, vagy tegyük hurkába. A levél nagyon jó vöröshagymával együtt tölteléknek csirkéhez.

 

A zsálya levele serkenti az emésztést, fertőtlenítő, gombaölő hatású. Képes csökkenteni a hasmenés kellemetlen tüneteit. A levelek forrázata étkezés után fogyasztva elősegíti az emésztést. 

Kerti ruta

Kerti ruta

Erősítő, fertőtlenítő, csíraölő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és vérzéscsillapító hatóanyagai a leveleiben és körülbelül 30cm-es hajtáscsúcsaiban találhatóak. Erősítő és gyógyító hatásánál fogva igen sokoldalú a felhasználása, bár csak kisebb adagot szabad belőle venni, mert gyomor- és bélgyulladást okozhat. Vértódulásnál, kábultságnál és szédülésnél használhatjuk.

Ez a tea ajánlható továbbá légzési nehézség, szívdobogás, hisztérikus görcsök esetében. Túlfeszített munka, izomkimerültség eseteiben hatásos, látási gyengeséget szüntető szer. A szemgyógyászatban gyulladásoknál alkalmazzák. Alkoholos kivonatát gyomorfájás, menstruációs zavar, vesehomok, fehérfolyás és idegbántalmaknál is használhatjuk. A tinktúra vízbe cseppentve toroköblítő.

 

Apróra vágott leveleit fűszeres szószokhoz, salátákhoz adhatjuk. Szárnyasoknak, birkahúsnak, pástétomoknak is különleges ízt kölcsönöz, de sajtokhoz is kiváló. A szépségiparban parfümök készítésénél alkalmazzák. A kerti rutából készült illatpárna távol tartja a ruhásszekrényben a molyokat. Fénylő, sárga virágaival és szürkészöld leveleivel érdekes színfoltot visz a kertünkbe. Főleg sziklakertekben mutat szépen.

Medvehagyma

Medvehagyma

A tavasz első hírnöke - persze a hóvirág után - a medvehagyma. Nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Érdemes kihasználni a természetadta lehetőségeket, és ezen a pár héten, amíg tudjuk gyűjteni ezt a csodás növényt, minél gyakrabban kerüljön az asztalunkra.

Mivel leginkább frissen és nyersen fejti ki hatását, ezért önmagában rágcsálva, léként kefírbe, joghurtba, szendvicsbe, salátába, palacsintába, omlettbe, kenyérbe téve, vagy levesként, főzelékként, krémként, húsokhoz elkészítve. Egy szóval mindennel passzol és isteni finom. Teaként egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni.

 

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. A magas vérnyomás lassan szűnik meg. A medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. Az idős korban oly gyakori tüdőkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható gyógyszer.

Borsosmenta

Borsosmenta

Az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték. Valószínűleg gyógyászati célra termesztették. Igénytelen, félárnyékos helyeket kedvelő, cserépben is eltartható növény. A fiatal hajtásait illetve leveleit közvetlenül virágzás előtt, a reggeli órákban kell szedni. A növény egésze jellegzetes illatú, kellemes hűsítő és enyhén csípős ízű. A leveleiben illóolaj (mentol, piperition), cserzőanyag, keserűanyag található.

Szószok, sültek, pulykatöltelékek, ürühús ízesítésében elterjedt, de kellemesen hűsítő aromája miatt üdítőkben, hideg teának, koktélokhoz, gyümölcslevesekhez mindenképpen érdemes kipróbálni. Gyümölcssalátákhoz, pulyka töltelékébe, szószok, mártások, teák, likőrök, ízesítésére, kozmetikai készítményekhez. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk. Illóolaját a cukrászatban, valamint a kozmetikai iparban használják fel szájvizekben, fogkrémekben.

A gyógyászatban gyógyteák és teakeverékek, szeszes kivonatok formájában használják. Fokozza a nyálképződést és elősegíti az emésztést. A szeszes kivonatát lumbágó, izomfájás esetén bedörzsölő szerként használják.

Petrezselyem

Petrezselyem

A Petroselinum crispum Dél-Európából származik és a magyar konyha egyik alapvető, hagyományosan használt növénye. Két változata ismert: a gyökérpetrezselyem és a kizárólag a leveléért termesztett metélő- vagy levélpetrezselyem.

Nem a tápértéke, hanem az ízesítőképessége miatt közkedvelt, valamint formája és színe díszítésre is tökéletessé teszi. A jó húslevesnek mindenesetre fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a zöldje is, valamint köretek kiegészítője pl. petrezselymes burgonya, petrezselymes rizs.

Az összevágott zöldje alufóliába csomagolva mélyhűtőben olyan friss marad, mintha most vágtak volna le a tövéről. Friss petrezselymet kis csokrokba kötve szellős, de nem napfényes helyen egy hét alatt lehet megszárítani; az összemorzsolt leveleket jól záródó üvegben eltartva egész télen lehet hasznosítani.

A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.

 

Kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, de gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a lombjából veseműködést serkentő, víz- valamint vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.

További cikkeink...