Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site
  • Artgroup
  • Mycosid
  • Pharmapress
  • Dimag
  • Pepita
  • Trimedio
  • Aranykapu Ingatlaniroda
  • kontaktradio
Édesem

Édesem

Este megálmodja, reggel megsüti

Egyre szélesebb és színesebb a hazai cukrász repertoár, köszönhető mindez a folyamatosan gyarapodó, vállalkozó kedvű álmodozóknak, akik az otthon sütés kereteiből kilépve mernek nagyobb célokat kitűzni. Ilyen Márk Szonja, aki a korábbi szakmájában sikeres volt, mégis szabadságra vágyott. Kezdetben jól megkomponált, ízléses desszertes blogjával hívta fel magára az édességkedvelők figyelmét, majd idén márciusban megnyitotta saját kis „fészkét”, Édesem néven.

A Millenáris szomszédságában lévő utcában álldogálok. Szemben óriási felirat jelzi, hogy semmi pánik, megérkeztem, jó helyen vagyok. A hazai gasztronómia térpéken ugyanis megjelent egy új színfolt, tavaly tavasszal megnyitotta kapuit egy új cukrászda. Az apró üzletbe egy lépcsőn vezet az út, rögtön olyan érzése támad az embernek, mintha egy szempillantás alatt Párizs eldugott „ékszerdobozába” kapott volna bebocsájtást. Rafinéria és egyszerűség kéz a kézben jár itt, hol egyik, hol másik fedi el a párját. Az enteriőr minden részletében jól átgondolt koncepció szerint lett kialakítva. A falat régi szakácskönyv lapjai borítják, az élesebb szeműeknek feltűnhet, hogy a hazai gasztrotörténelem egyik jeles alakjának, Dobos C. József kötetének egyes részei tapéta formában születtek újjá. Beljebb rengeteg csábító édességet rejtő pult, mellette egy kis asztal várja a betérő vándorokat. A másik oldalon, jóval beljebb kapott helyett a sütő és az előkészítő helyiség, ahová természetesen csak a legjobbak kaphatnak bebocsájtást. A cukrászda védelmezője és ikonikus állata a Bambi lett, ami nemcsak a díszítésben, a csomagolásban, a tányérokon, de még a kirakatban elhelyezett porcelán figurákban is visszaköszön. Hitka Viki által tervezett és készített önkifejező, feliratos Zsolnay tányérok még jobban erősítik az emberben azt az érzést, hogy egy különleges helyen üldögél. A cukrászdát Márk Szonja álmodta meg, akinek gyerekkori álma az volt, hogy újságíró lehessen. Ezen az úton haladva az ELTE Kommunikáció szakán végzett bölcsész és újságírókét, évekig dolgozott a szakmában. A gyerekei megszületése után viszont azt érezte, hogy más irányba kellene elindulnia. - Nem tudom, mikor jött el az a pillanat, amikor az otthoni sütögetés kezdett komolyra fordulni, és igazán magam sem értem, mi ütött belém, miért határoztam el, hogy én jobb süteményeket fogok tudni csinálni, mint egy átlagos műkedvelő háziasszony. Amíg a gyerekek aludtak, én tüsténkedtem a konyhában. Közben elindítottam a saját kis blogomat, Édesem címmel. Aztán felgyorsultak körülöttem az események, úgy gondoltam, hogy ennek az egésznek valamiféle keretet kellene adni, így beiratkoztam egy cukrásziskolába, és bizonyítványt szereztem. Elismert cukrászok mellett volt szerencsém gyakorolni, majd tavaly márciusban nyitottam meg a saját kis helyemet, amit természetesen a blogomról neveztem el.

A cikk folytatása a Recept és Rejtvény 2016. októberi számában olvasható.